2009. február 7., szombat

INTERMEZZO

Szóval az úgy volt, hogy ide csak utakat írok, de ez úgy is maradt - gondolatban. A valóságban most muszáj a horvátországi utunk leírása (ami bár több mint fél éve volt, még el se készült) előtt egy receptet idebiggyesztenem.

Sok receptet nézek át minden sütés-főzés előtt, és a tízből egyet se valósítok meg soha. Persze az elképzelés megvan, milyen anyagokból, és milyen jellegű ételt akarok. De soha nem adott receptből dolgozom. Drága szerint ez teljesen egyenes párhuzamban van azzal, ahogy fotózom illetve ahogy pacsmagolom a képeimet - több képből, egymástól átitatva, egymással megszínezve: ebből is egy kicsi, abból is egy kicsi, mindenből amennyit jónak gondolok, teljesen érzés szerint, nem konkrét leírásból.

Nem tudom, talán van benne valami. Mindenesetre köszönettel tartozom apámnak, aki ezt a vénát (amennyiben van ilyenem) elrejtette bennem. Bár mellette soha nem álltam kisgyerekként a konyhában, mint hobbiszakács szülejük mellett azok a lányok, akik felnőttként szeretnek főzni, mégis az ő művészi hajlama, fantáziája, hatalmas érzelmi világa és fantasztikus ízvilága óhatatlanul hozzájárult ahhoz, hogy én is ilyen ötletszerűen és kisérletezőn akarjak főzni.

Tehát a recept:

Tepsis csirke Janna módra

(Drága kifogásolta, jogosan, úgyhogy leírom inkább: kk=kiskanál, tk=teáskanál, ek=evőkanál.)

Hozzávalók:
40 dkg csirkemell
Húsklopfoló
Vágódeszka
Tál
Éles kés
IKEA cserép sütőtál
1 éhes férfiember
40x30 cm (kb) alufólia
1 viszonylag jó gázsütő
3 ek olaj
1 tk mustár
½ citrom leve
1 tk horváth rozi durvára darált színesbors
1 tk szárított bazsalikom
4-5 répa
4-5 krumpli
10 dkg szeletelt bacon
8-10 szem aszaltszilva
1 kk delikát
1 naaaagy paradicsom
1 üveg 1997-es egri Cabernet Franc



Vegyek egy kb. 40 dekás csirkemellet.
Vágjam szeletekre (rostirányra merőlegesen lehetőleg).
Klopfoljam ki kb. félcenti vastagra (vékonyra).
Kb. 2 evőkanál olajba keverjek el 1 púpos teáskanál dijoni (sós, fűszeres, auchan-os) mustárt, és fél citrom levét (kevés rostját is), meg kb. egy csapott teáskanál horvátrozi féle színes durva borsot, és kb. egy csapott teáskanál szárított bazsalikomot (összemorzsolva).
A husit pihentessem benne min. 2 órán át (hűtőben, lefedve).

4-5 közepes répát tisztítsak meg, vágjam hosszában 4 felé.
4-5 közepes krumplit tisztítsak meg, vágjam hosszában 4 felé. Ezeket lehet, hogy meg kéne párolni picit, mielőtt sütöm (pl. mikróba bedobni 10 percre magas hőfokra kicsi vízzel, sóval, margarinnal, jénaiban.. amíg a bacont meg a husit rakom a sütőtálba, ez megpárolódik amennyire kell.)

Az IKEA sütőtálat (cserép, fehér, téglalap alakú) kenjem meg olajjal, majd fektessek végig rajta annyi bacon szeletet, hogy teljesen lefedje az alját. Fektessem végig rajta a pácolt csirkeszeleteket (lecsöpögtetés, leitatás nélkül!). Csíkozzam végig a tetejét répával, majd a répák közé ékalakban tegyem be a negyedkrumplikat (fejjellefelé).
A szóközöket aszaltszilvával tömködjem ki (apró darabokban több helyre befér).

A páctrutyi maradékát, amit a csirkék ottfelejtettek, öntsem fel még egy kis olajjal, egy kávéskanál delikátot keverjek bele, és csöpögtessem végig vele a zöldségeket.
5-6 bacon csíkot még helyezzek el ízlésesen az egész tetején, és fedjem le fóliával (alu).

Tegyem a sütőbe, és háromésfeles fokozaton (kb. 1/3 állásnál) pároljam 40-50 percig.
Vegyem le a fóliát, tekerjem föl a sütőt. 5-ös fokozaton (kb. félállás) süssem 20 percig, míg a leve elpárolódik és sistereg az olaj az alján.

Vegyem ki, és 1997-es egri Cabernet Franc-nal tálaljam.

1 megjegyzés:

Zelmor írta...

nagyon etvagygerjesztoen fest, mindenkepp kiprobalom a recepted. Facebookon talaltam rad, ismeros ismerose. :) Remelem teszel ki meg hasonlo recepteket.