2009. március 12., csütörtök

Lassan szakács-blog lesz, nem utazós...

Janna tárkonyos gombalevese

Hozzávalók:

5-6 jó nagy, vagy 10-12 kisebb fej gomba
4 közepes krumpli
3 közepes répa
1 fehérrépa
kb. negyed zellergumó
1 citrom
1 paradicsom
1 dl tej
1 csapott ek liszt
olaj

tárkony
bors
majoranna
mustár

Elkészítés:

A gombát szeleteld fel, kevés olajon pirítsd, majd főzd puhára sok sóval és borssal. Mikor már sok levet eresztett, tedd hozzá a kockákra aprított sárgarépát, fehérrépát, zellert. Ezek még fognak ereszteni jó sok levet, szóval nem kell kipótolni vízzel, hacsak nem „ereszt” a fedő túlságosan.

Mikor félig megpuhultak, tedd hozzá a krumplit, sok majorannát, tárkonyt, és a vizet (eleinte épp csak annyit, hogy ellepje, majd mikor a krumpli már majdnem tökéletesre főtt, lehet többet is. De ne töltsd tele a fazekat, mert jön még bele anyag). Sózd még, ha kell.

Amikor már biztos vagy benne, hogy minden átfőtt, fogj egy laposabb fakanalat, de foghatsz akár villát is, és a krumplikockák egy részét könyörtelenül nyomd a fazék falához. Ezt a pépesítést Cesky Krumlovban tanultam, egy kis Svejk-étteremben, ahol a vad krumplilevest (vagy valami hasonlót) tálalták fel úgy, hogy a krumplit sűrítés céljából félig szétnyomkodták benne. Persze volt épen maradt krumpli is a levesben, de ettől a krémes sűrű állagtól még vadabb, erdeibb, rumcájszosabb a gombás-tárkonyos levesünk. Ha eleget trancsíroztál, habard el a lisztet a tejben, és löttyintsd a levesbe.

Így már biztos, hogy megáll benne a kanál : )
Forrald meg jó alaposan, hogy a tej ne tudjon összerándulni a későbbi hozzávalóktól.

Mikor már jó nagyot rottyant az egész, tegyél bele kb. egy teáskanálnyi mustárt, fél citrom levét, és egy paradicsomot felkockázva.

Ha a paradicsom megfőtt (kissé leválik a héja, a húsa pedig könnyen szétnyomódik), reszelj az egészbe a citrom héjából, kicsit még szórhatsz bele a tárkonyból és a majorannából, s ha ezekkel is fortyant egyet a leves, na akkor van kész.

Pirítóssal és jó fajta sörrel isteni, a pasik csak azért fognak az asztal körül kergetni, hogy adj repetát!

Nincsenek megjegyzések: